Ta bort stearin från kläder och dukar

Levande ljus är både vackra och stämningsfulla. Men de kan också vara förrädiska. Inte minst stearinet från ljusen har en benägenhet att hamna på dukar och kläder. Men det är enkelt att få bort stearin från dukar och kläder, här kan du lära dig hur.

Läs alltid på tvättlappen innan du börjar ta bort stearin. En del dukar eller kläder är väldigt ömtåliga och kan ta skada när du försöker ta bort stearin från tyget – de måste då lämnas till kemtvätt. Men de flesta dukar och plagg går utmärkt att få rena med lite strykning och ett bra fläckborttagningsmedel.

Ta bort stearin från tyg

Tänk på att om det är en duk eller ett plagg som är särskilt ömtåligt kan det vara en god idé att konsultera en expert innan du påbörjar processen för att ta bort stearin från tyget. Ömtåliga plagg kan nämligen ta skada av en del av de här teknikerna.

  1. Hur får man bort stearin från kläder eller dukar? Ironiskt nog så bör du först inte göra någonting, åtminstone inte innan stearinet stelnat ordentligt. Att försöka ta bort stearin som inte stelnat förvärrar ofta bara problemet, dessutom riskerar du att bränna dig på det varma stearinet. Så avvakta alltid tills det att stearinet stelnat helt och svalnat av.
  1. Nu är det dags att på allvar inleda processen för att ta bort stearinet från duken eller kläderna. Använd en ovass kniv eller ett liknande skarpt (men inte alltför vasst) föremål för att skrapa bort så mycket stearin som möjligt. Var dock försiktig så att du inte skadar tyget, du vill inte göra några hål.
  • Tänk också på att handskas varsamt med kniven. Skrapa i lugna rörelser bort från kroppen för att undvika olyckor, och se alltid till att hålla vassa föremål utom räckhåll för barn. Försök att få bort så mycket av det lösa stearinet som möjligt tills det bara är kvar det stearin som satt sig i tyget – det tar vi bort i nästa steg.
  1. Det kan tyckas egendomligt, men ett bra sätt att ta bort stearin från kläder och dukar efter en inledande skrapning är att hetta upp stearinet igen. Ta en ren och torr disktrasa eller handduk och placera under duken eller plagget där stearinfläcken är. På fläckens ovansida placerar du två ark hushållspapper.
  2. Ta därefter fram ditt strykjärn och stryk på fläcken med låg- eller mellanvärme för att det inte ska bli alltför varmt. Det här gör att stearinet smälter igen, men istället för att sätta sig i plagget eller duken kommer det att sätta sig i hushållspappret. Om du märker att hushållspappret blivit mättat och inte kan suga upp mer stearin är det bara att byta ut arken mot två nya och fortsätta stryka.
  3. När du strukit färdigt ska fläcken vara borta och du kommer med allra största sannolikhet att ha lyckats med uppgiften att få bort stearinet från duken eller plagget! Avsluta med att tvätta duken eller plagget enligt tvättanvisningarna.
  4. Om stearinfläcken uppstått av ett färgat ljus så lämnar stearinet nästan alltid efter sig en ful fläck på tyget, och den vill du så klart få bort. Gör så här: Använd ett fläckborttagningsmedel som är effektivt mot den här typen av fläckar, till exempel Fläckbort 1. Läs instruktionerna på förpackningen och spruta på fläcken som angivet. Lägg därefter plagget eller duken i en balja ljummet vatten i några timmar. Fläckborttagningsmedlet fortsätter då att verka för att effektivt ta bort bort stearinfläcken från tyget.
  5. Avslutningsvis bör du tvätta plagget eller duken som vanligt, antingen i tvättmaskinen eller för hand, följ som alltid tvättråden. Att avsluta med en tvätt hjälper också till att få bort eventuellt återstående stearin.