Så får du bort sur lukt i kläderna

Du tvättar och tvättar men ändå luktar dina kläder surt när du plockar ut dem ur maskinen. Känner du igen dig? Följ våra råd så kommer din tvätt att dofta rent och fräscht igen.

Om det börjar lukta surt i tvättmaskinen är orsaken ofta att det har börjat växa mikroorganismer, som ­mögel och bakterier, inne i tvättrumman.

En av anledningarna kan vara att du ofta tvättar i låga temperaturer, och med miljövänliga tvättmedel. Det är bra för miljön men nackdelen är att det skapar gynnsamma förhållanden för mikro­organismer. De frodas i fuktiga instängda miljöer, och där de har något att äta, som till exempel fett, tvätt­medel och smuts i största allmänhet.

1. Håll tvätten och maskinen torr

Låt fuktig smutstvätt torka innan du slänger den i tvättkorgen, och låt inte den våta tvätten ligga kvar i maskinen när den är klar. För att trumman och doseringsfacket ska kunna torka ska du lämna luckorna till dem öppna när maskinen inte används.

2. Håll maskinen ren

I tvättmaskinen kan det bildas beläggningar som smuts och mögel. Läs bruksanvisningen om hur du ska rengöra din maskin, till exempel trumman, doseringsfacket samt gummiringarna längs trumman och på insidan av luckan. Glöm inte att rensa avloppsfiltret, där det kan samlas en hel del skräp. Den bästa lösningen är att använda Tvättmaskinsrengöring som både gör ren maskinen och förlänger maskinens livslängd.

3. Tvätta på hög temperatur

Ha för vana att då och då tvätta till exempel lakan i 90–95 grader, och med vittvättmedel. Många mikroorganismer dör inte förrän de utsätts för riktigt höga temperaturer, och vittvättmedel innehåller blekmedel som hjälper till att minska mikroorganismer.

4. Dosera rätt

Dosera tvättmedlet enligt anvisningarna på paketet. Vid överdosering kan maskinen ha svårt att skölja ur allt tvättmedel. Var noga med att hålla koll i ­doseringsfacket, där det gärna ligger kvar tvättmedel som blir grogrund för ovälkomna mikroorganismer.

Var noga med doseringen

Både över- och underdosering kan vara en möjlig orsak till dålig lukt. Var därför inte heller för snål med tvättmedlet om du har en starkt smutsad tvätt. Dosera enligt tvättmedelsförpackningen. Cirka 20 procent av hushållen i Sverige har hårt vatten, och då behövs det också extra tvättmedel.

5. Kör en tom maskin

Har du inga kläder som tål riktigt hett vatten? Kör maskinen tom i 90–95 grader, med 0,5 dl Tvättmaskinsrengöring varannan månad. På så sätt håller du maskinen fräsch och fri från bakterier.

6. Lägg kläderna i blöt

Om kläderna luktar surt eller unket efter att ha tvättats kan du blanda cirka två deciliter ättikssprit med tio liter vatten. Låt kläderna dra i blandningen i cirka 15–20 minuter, men inte längre, eftersom färg och textil kan skadas. Tvätta sedan som vanligt enligt skötselrådet. Du kan även prova att hälla ättikssprit i sköljmedelsfacket när du tvättar kläderna.