Så gör du för att ta bort blåbärsfläckar

Har du råkat ut för blåbärsfläckar? Här hittar du en enkel steg-för-steg guide för att ta bort din blåbärsfläck effektivt och snabbt!

Vårt bästa tips
Påbörja fläckborttagningen så snabbt som möjligt, och låt fläcken ligga i blöt innan du tvättar den. Genom att använda ett effektivt flytande tvättmedel, som Washclean Kulör, och lite ättiksprit vid blötläggningen så ser du till att fläckborttagningsprocessen påbörjas och fläcken blir lättare att tvätta bort. Läs vidare för mer detaljerade instruktioner.

Nyckelsteg:
1. Spola fläcken under kallt vatten.
2. Blötlägg sedan plagget i kallt vatten som blandats med Washclean flytande kulör och lite ättiksprit. Kombinationen av ett effektivt tvättmedel och ättikspriten gör att fläckborttagningsprocessen sätter igång direkt och börjar luckra upp blåbärsfläcken.
3. Skölj därefter plagget noggrant i kallt vatten.
4. Tvätta plagget antingen i tvättmaskin eller för hand, beroende på vad som rekommenderas på plaggets tvättlapp.

Blåbär är en av våra mest populära bärsorter och att plocka blåbär i skogen är för många en klassisk sommartradition. Dessa små bär är perfekta att använda både som ingrediens i bakning och som nyttigt tillskott i kosten för hela familjen – visste du till exempel att de är fulla av antioxidanter och vitaminer? Att få bort blåbärsfläckar kan dock vara dock mindre härligt och hur försiktig man än är så är det lätt hänt att få fläckar av blåbär!

Fläckborttagning av blåbär, steg för steg
Hur får man bort blåbärsfläckar på kläder egentligen? Var noga med att först kontrollera tvättlappen på det plagg du vill behandla för att försäkra dig om att det tål att tvättas. Tål det tvätt så blötlägg det i vatten. Det är också på tvättlappen du ser vilken maxtemperatur plagget tål. Följ sedan dessa steg:

1. Spola fläcken ordentligt under kallt vatten. Försök att göra detta så snabbt som möjligt efter att fläcken uppstått, så att blåbärsfläcken inte har alltför lång tid på sig att sätta sig i tyget.

2. Fyll ditt handfat eller en balja till hälften med kallt vatten och häll i en matsked ättiksprit. Blanda sedan i en halv matsked av ett bra flytande tvättmedel. Washclean flytande kulör är både effektivt mot fläckar och bevarar plaggets färger.

3. Låt fläcken ligga i blöt i blandningen, ca 15 minuter brukar vara lagom.

4. Skölj sedan fläcken noggrant med kallt vatten.

5. Tvätta nu plagget i ett lämpligt program i din tvättmaskin (gör endast detta efter att ha kontrollerat plaggets tvättlapp för att se om maskintvätt är lämplig). Dosera tvättmedlet enligt instruktionerna på förpackningen.

6. Efter att plagget tvättats, kontrollera noga att fläcken är helt borta. Om den fortfarande är synlig, upprepa då ovanstående steg tills det att fläcken helt försvunnit. Undvik att låta plagget torka om fläcken fortfarande är kvar eftersom att det riskerar att göra den mer svårborttagen.

Notera att de här fläckborttagningstipsen är avsedda för att ta bort blåbärsfläckar på normaltåliga tyger som bomull och polyester. Om du har fläckar på mer ömtåliga material som till exempel siden eller acetat så är det bäst att gå till din närmaste kemtvätt. Var alltid noga med att titta på tvättsymbolerna på ett plagg för att se vilken typ av tvätt som är mest lämplig. Och glöm inte fläckborttagningens gyllene regel: ju snabbare du börjar behandla en fläck, desto lättare kommer den vara att få bort!