Så blir du av med bananflugorna

Bananflugor kan vara en riktig plåga så här efter semestrarna och augusti och september är de månader då problemet är som störst!

Har du av någon outgrundlig anledning fått bananflugor hemma? Även om de inte gör skada kan det kan vara mycket otrevligt med bananflugor i hemmet och de kan föröka sig snabbt (bananflugan utvecklas från ägg till fluga på en vecka och varje hona kan lägga 500 ägg) när de får tillgång till gammal frukt och sopor.

Googlar du lite på ämnet finner du att du är långt ifrån ensam om problemet och du har det inte värst. En del har veritabla invasioner av bananflugor hemma.

Bananflugan har fått sitt namn av att den ofta håller till i närheten av frukt som bananer, men även frukter som äpplen och päron och oftast kommer in i bostaden via frukt som handlats i en mataffär.

Men hur man blir av med bananflugor?
Det finns minst sagt många olika idéer, till exempel att dammsuga upp dem, men förökar de sig i dammsugarpåsen då? Här presenterar vi de bästa tipsen för att få bort bananflugor om du fått in bananflugor i ditt hem.

Hur man utrotar bananflugor bäst:
Ställ en liten skål med vätska med ett par droppar diskmedel i på strategiska ställen där bananflugor förekommer. Vätskan kan bestå av valfri ingrediens som attraherar bananflugor. Socker, alkohol och ättika är populärt.

Teorin är att bananflugorna sätter sig för att äta/dricka men drunknar i vattnet p.g.a. av att diskmedlet tagit bort ytspänningen. I praktiken innebär det att det efter ett dygn kommer ligga döda bananflugor i botten på din skål. För att verkligen få effekt ska man innan avlägsna orsaken till invasionen. Ofta gammal frukt.

Andra sätt du kan använda dig av för att bekämpa bananflugor:
1. Ställ din frukt i kylen.
2. Släng soporna oftare.
3. Håll torrt i köket, så bananflugorna inte finner något av intresse.
4. Låt inte disk stå framme i diskhon, se till att diska av på en gång så inga matrester finns som kan dra till sig bananflugor.