De smutsigaste platserna hemma – Del 2

Tror du verkligen att du att du har det rent hemma? Även det ”renaste” hemmet är full av bakteriehärdar. Här kommer del 2 om hemmets smutsigaste och snuskigaste platser!

7. Duschdraperiet

När tvättade du duschdraperiet senast? Här samlas massa smuts, och mögel kan lätt bildas. Draperiet behöver tvättas emellanåt.

Tips! Tvätta gärna draperiet i maskinen, går alldeles utmärkt. Och för att hålla möglet borta, dra ut draperiet efter varje dusch så det kan lufttorka ordentligt.

8. Handdukar

Brukar du efter en dusch eller bad hänga upp handduken på kroken bredvid andra handdukar, eller kanske till och med på samma krok? Fukt, rester av tvål, smuts och annat hålls då instängt mellan vecken och kan leda till både mögel och bakterietillväxt.

Tips! Häng upp handduken ensam och utbredd så den får torka, då kan du använda den tre gånger. Annars måste du byta handduken efter varje dusch. Ansiktshanddukar ska du byta efter varje gång, om du inte vill få tillbaka bakterierna i dina porer.

9. Kökshandduken

En kökshandduk som hänger i köket har de flesta hem. Där går alla i familjen och torkar sina händer och sen ska disken kanske torkas. Den blir snabbt full av bakterier. Enligt en undersökning på University of Arizona hade 89 procent av alla kökshanddukar koliforma bakterier, som ofta också finns i tarmen hos människor.

Tips! Ta en ny diskhandduk varje gång du ska torka disken. Byt handduken som hänger i köket så ofta du kan.

10. Grönsakslådan

I kylens grönsakslåda ska du inte tro att bara grönsaker ligger. Här frodas både salmonella- och listeriabakterier, svamp och mögel. Och blanda aldrig sköljda med osköljda grönsaker, det kan orsaka matförgiftning.

Tips! Gör rent så ofta du kan eller det behövs, och torka torrt med hushållspapper. Vill du få bort obehaglig lukt kan du tvätta facket med varmt vatten plus två teskedar bakpulver och sedan skölja och torka torrt.

11. Tvättmaskinen

Det kan låta konstigt men faktum är att på tvättmaskiner kryllar det av bakterier. Även hemmets egna. Det finns ungefär 0,1 gram fekalier (avföring) i ett par underkläder vilket innebär cirka 100 miljoner e-kolibakterier i ett vanligt tvättlass. För att bli kvitt bakterierna räcker det inte att tvätta kläderna i hett vatten, de måste torka i minst 45 minuter. Och slarvar du med tvättemperaturen täcks dina händer av en massa bakterier när du flyttar de blöta kläderna till torktumlaren.

Tips! Sortera alltid ren och smutsig tvätt på olika ställen, annars kan bakterierna vandra från smutstvätten till det du just tvättat. Ett sätt att desinfektera tvättmaskinen är att köra ett riktigt hett program emellanåt.