De smutsigaste platserna hemma – Del 1

Tror du verkligen att du att du har det rent hemma? Även det ”renaste” hemmet är full av bakteriehärdar. Här har du hemmets smutsigaste och snuskigaste platser!

 1. Diskhon

Det är lätt att tro att diskhon där man hela tiden sköljer saker skulle vara ren. Ingenting kunde vara mer fel! Diskhon är en av kökets absolut skitigaste platser. Enligt en amerikansk undersökning hade 45 procent av diskhoarna spår av e-kolibakterier.

Tips! Skura med desinficerande rengöringsmedel ett par gånger i veckan.

2. Skärbrädan

Här gror bakterierna! 18 % av alla skärbrädor som testades av den globala folkhälso-organisationen NSF International hade bakterier som innehöll både salmonella och e-kolibakterier. Och enligt professor och bakterieexperten Gerba på universitetet i Arizona finns det 200 gånger fler bakterier på en skärbräda än på en toalettsits.

Tips! Skura skärbrodorna ordentligt efter varje användning. Använd skärbrädor tillverkade av icke-porösa material. Trä-skärbrädor bör vara tillverkade av hårt trä, som lönn. Ha en separat skärbräda för rött kött.

3. Disktrasan

Disktrasan är den äckligaste saken i hela ditt hem. Enligt flera undersökningar är minst 85 procent av hemmens disktrasor och kökssvampar anfrätta av bakterier. En kökstrasa innehåller runt en miljon avföringsbakterier per kvadrat-tum, och en kökssvamp hyser hisnande tio miljoner på samma yta.

Tips! Rengör och desinficera din trasa och svamp dagligen. Du kan placera den i mikron i två minuter, koka i kastrull eller slänga in den i diskmaskinen. Byt ofta! Och ha olika trasor till olika ändamål.

4. Toalettstolen

Brukar du stänga toalettlocket när du spolar? Det borde du göra. Enligt en ganska ny undersökning hoppade 60 procent över denna viktiga sak. Du kanske inte vet, att om du lämnar toalettlocket uppe när du spolar kommer bakteriepartiklar att ”sprayas ut” i rummet. De kan flyga så långt som sex meter bort från toaletten!

Tips! Stäng alltid toalettlocket när du ska spola.

5. Köksbänken

Så mycket som 32% av de amerikanska disk- och arbetsbänkarna hade i en undersökning spår av e-kolibakterier. Här lägger man allt möjligt, matkassar, kött, smutsiga varor, handväskan, nycklar, plånbok… Och en stor bov är naturligtvis den äckliga disktrasan och disksvampen.

Tips! Rengör bänken med desinficerande rengöringsmedel och hushållspapper så fort du haft något där. Försök undvika lägga annat än mat där.

6. Mobiltelefonen

Man tar med sig telefonen överallt, utifrån och hem, och sen runt i hemmet där många även tar med den på toaletten. Efter en dag är mobilen full av bakterier. Enligt en undersökning 2011 hade 16 procent av mobilerna till och med avföring på sig. Att tvätta händerna hjälper föga när du tar i telefonen igen.

Tips! Desinficera telefonen med våtservetter så ofta du bara kan.