Sju vanliga misstag när du tvättar

Utöver att hålla vit- och kulörtvätt isär, finns det ett par saker som är bra att veta när det gäller att tvätta. Här är sju saker som vi brukar slarva med!

Vita jeans

Vita jeans är ofta gjorda av en blandning av bomull och syntet (vilket de flesta stretch-jeans är), vilket gör att det är helt fel att använda vanligt fläckborttagningsmedel för vita textilier. Det går inte att bleka syntet-tyg. Det enda som kommer att hända är att området gulnar – och det är ju precis tvärtemot resultatet du vill uppnå.

Badkläder

Att tvätta dina badkläder i en tvättmaskin, även om det är i en nätpåse, är ett misstag. Strunta i att använda maskinen helt och skölj i stället av kläderna med vatten direkt efter doppet. Om badkläderna fortfarande luktar av salt eller klor blöter du dem med vatten blandat med en tesked vinäger. För att förhindra att kläderna blir skadade av klor eller saltvatten är det bra att blöta badkläderna med kranvatten redan innan du hoppar ner i poolen eller havet.

Mörka kläder

För att vara säker på att dina mörka kläder inte blir blekta ska du vända dem ut och in innan du tvättar dem. När du väl tvättar dem är det bra att göra det i kallt vatten. Skippa att torka dem i torktumlaren, värmen är det som är mest skadligt för kläderna.

Barnkläder

Hur kan det komma sig att kläderna som ser rena ut när de tas från tvättmaskinen till torktumlaren är helt fläckiga när de väl blivit torra? Det är gammalt fett, till exempel från fredagspizzan. Det bästa sättet att komma runt det är att förbehandla fläckarna med diskmedel.

Dunjacka

Hemligheten bakom att tvätta dina dunplagg med ett lyckat resultat heter en extra sköljning. Överblivet tvättmedel kan finnas kvar i jackans fjädrar och kan påverka hur plagget håller värmen.

Handdukar

Hoppa över både skölmedel och torktumlare. Dessa minskar handdukens absorbtionsförmåga – och det är ju hela poängen med en handduk att den suger upp väta. För att förhindra att handdukarna luktar illa, vilket är en följd av bakterier i handduken, är det bra att inte packa tvättmaskinen för full, samt att tvätta på med väldigt varmt vatten på den längsta cykeln.

Tvättmaskinen

Vem tvättar tvättmaskinen? Själva tvättmaskinen behöver också rengöras regelbundet. Ju mer vi tvättar byggs det upp ett lager av tvättmedel, sköljmedel, smuts och döda hudceller. Använd Tvättmaskinsrengöring för en enkel och effektiv rengöring av din tvättmaskin.