Hur man tvättar – tips för en ren tvätt

Att tvätta kläder på bästa sätt är enkelt! Här hittar du en guide som gör ditt tvättande lätt och smidigt – läs vidare för att få veta mer

Vårt bästa tips

Läs alltid noga på tvättlappen så att du tvättar plagget på ett sätt som bevarar dess färger och andra egenskaper. Tänk också på att ett bra tvättmedel enkelt kan lösa de flesta typer av fläckar, vi rekommenderar Washclean Tvättmedel.

Hur tvättar man kläder? Tips i korthet!

  • Använd lagom mycket tvättmedel. Mängden beror på hur hårt vattnet är där du bor och vilken typ av kläder du ska tvätta. Läs på tvättmedelsförpackningen för att dosera rätt.
  • Tänk på att alltid följa plaggets tvättråd, det gäller både när du ska tvätta och torka kläderna.
  • Töm maskinen direkt efter att den är klar.

Konsten att få smutsiga kläder rena är gammal. Det finns idag massor av tips och tricks att ta till, men grunderna är fortfarande desamma. Ren tvätt uppnås bäst med ett bra tvättmedel och genom att följa plaggets tvättråd. Här kan du lära dig grunderna och få råd och tips för att lyckas med din tvätt.

Hur tvättar man kläder då? Det beror till stor del på plaggets tvättmärkning. Grunden till all tvättning utgår nämligen från att du som ska tvätta förstår tvättsymbolerna. Det är denna tvättmärkningen som avgör hur du ska gå tillväga.

Många av tipsen du får här fungerar för övrigt också för klädseltvätt – om du till exempel ska tvätta avtagbar klädsel i bilen eller barnvagnen så kan du följa dessa tips också.

Vad betyder tvättsymbolerna?

Det bästa sättet att starta varje tvättillfälle på är att sortera tvätten efter hur plaggen ska tvättas. Men hur sorterar man tvätt? Jo, efter tvättsymbolerna och instruktionerna på tvättlappen. Mörka kläder för sig, ljusa kläder i en annan hög, kläder som ska tvättas i 40° här och kläder som ska tvättas i 60° där och så vidare.

Det är viktigt att alltid följa varje plaggs tvättråd för att plagget inte ska ta skada i tvätten. Ren tvätt som blivit missfärgad eller krympt är ingen succé även om fläckarna är borta. Men tvättsymbolerna kan vara förvirrande – här är några viktiga saker att tänka på när du står i tvättstugan. Tipset är också att skriva ut alla tvättsymbolerna med tillhörande förklaringar för att ha dem lättillgängliga.

  • Några av symbolerna representerar den temperatur som plagget ska tvättas i. Temperaturen anges antingen i siffror och gradtecken, till exempel 30° eller 40°, eller med en, två eller tre punkter. En punkt motsvarar en tvätt på låg temperatur och tre siffror en tvätt med väldigt varmt vatten. Två punkter representerar således en medeltemperatur. Det är viktigt att tvätta i rätt temperatur för att du ska få en ren tvätt och för att du inte ska skada plaggen.
  • Alla symboler med ett kryss över ska du vara lite extra uppmärksam på – de betyder nämligen att plagget inte får utsättas för en viss typ av behandling. Det kan till exempel betyda att plagget inte får strykas, inte får torktumlas eller inte får blekas. Om inte varningssymbolerna följs är risken stor att du förstör ditt plagg.
  • Många plagg har också symboler för att berätta hur plagget ska torkas. Ofta är symbolerna ganska självförklarande. Till exempel visar en symbol att tvätt ska hängas på en lina, genom just en symbol där tvätt hänger på en lina, medan en annan visar att plagget ska torkas på en plan yta.

Hur tvättar man? Tre lösningar på vanliga problem.

  • Om du noterar en lite unken lukt efter tvätten kan det bero på att tvätten legat i tvättmaskinen lite för länge. Tänk på att alltid ta ut tvätten och torka den så snart tvättprogrammet är avslutat. Unken lukt kan också bero på att det är dags att rengöra tvättmaskinen.
  • Om tvätten är väldigt stel när du tar ut den ur tvättmaskinen beror det troligtvis på att du använt för mycket tvättmedel, eller fel typ av tvättmedel. Det är viktigt att använda rätt tvättmedel och att dosera rätt. Om du upplever att tvätten ofta blir alltför stel trots att du minskat på tvättmedelsmängden kan det vara en god idé att använda ett sköljmedel när du tvättar. Tänk bara på att läsa instruktionerna på förpackningen så att du doserar rätt.
  • En del besvärliga fläckar går inte bort i tvätten. Försök då att använda ett bra fläckborttagningsmedel speciellt anpassat för den typ av fläck du vill ta bort. Är du osäker på hur du ska göra så kan du gå till din närmaste kemtvätt för expertråd.