Dags att vårstäda

När solen tittar fram, dagarna blir längre och åtminstone ett lager kläder kan lämnas hemma när du ska ut – då är det dags för vårstädning! Att starta våren med en grundläggande vårstädning är både hygieniskt och en humörlyftare, man mår mycket bättre när både solen och hemmet skiner! Här har vi sammanfattat en checklista för städning och tips på städning hemma som hjälper dig att lyckas.

Tips på städning

Innan du börjar din vårstädning är det bra att se till att du har alla rengöringsmedel hemma. Vi rekommenderar att du tittar på våra produkter då de håller en hög kvalitet och rengör effektivt. Var alltid noga med att testa en ny rengöringsprodukt på ett litet område först och följ instruktionerna på förpackningen.

Checklista städning

Det första steget är att rensa ut de saker du inte längre behöver. Det andra steget är en grundlig storstädning. Vår checklista för vårstädning kommer att ta dig igenom dessa två steg för att hjälpa dig att uppnå ett skinande rent hem.

Steg 1 – Rensa ut

 1. Det enklaste sättet att reda ut en ackumulerande samling av skräp och föremål är ”fyra lådor”-metoden. Gör så här: Ta fram fyra lådor, eller tre lådor och en sopsäck. Bestäm vilken låda som är ”lägg undan”, ”ge bort/sälj” och ”att förvara/spara”. Den sista lådan, eller soppåsen är saker som ska slängas. Kom ihåg att du kan återvinna kartong, papper, plast och glas och att välgörenhetsbutiker gärna tar emot donationer av rena och hela föremål, möbler och kläder.
 2. Arbeta dig igenom rum för rum, rensa skräp och sortera föremål in i rätt låda.
 3. När du är klar med varje rum, avsätt lite tid för att sortera undan alla föremål som finns i lådorna ”lägga undan” och ”att förvaras/sparas” till rätt ställen. Saker att lägga undan kan till exempel vara vinterkläder, så att du lättare hittar dina vårkläder. Saker att förvara/spara kan vara skidor, som kanske inte ens används särskilt flitigt under vintern. När du är klar med varje rum, avsätt lite tid för att sortera undan alla föremål som finns i lådorna ”lägga undan” och ”att förvaras/sparas” till rätt ställen.
 4. Om ditt hem ofta känns rörigt så kan det vara rätt tillfälle att se över dina förvaringsutrymmen – stapelbara plastlådor för tidskrifter, tidningar eller diverse föremål, klädhästar för kläder, lådor eller hyllor för böcker, köksattiraljer och verktyg.
 5. Föremål i ”ge bort /sälj” bör säljas eller ges bort så fort som möjligt så att du inte börjar spara på den typen av lådor.

Steg 2 – Städning hemma

När röran är ur vägen är det dags för en grundlig städning. Här är vår checklista för städning hemma som täcker fem viktiga områden:

1. Golv

 • Dammsug mattor ordentligt, är de väldigt smutsiga bör du även tvätta dem.
 • Sopa och skura golven med lämpligt rengöringsmedel. Kontrollera alltid tillverkarens anvisningar och använd handskar för att skydda dina händer. Vid all användning av nya rengöringsmedel, testa alltid först på ett litet och oansenligt område.

2. Fönster

 • Rengör och putsa alla fönster. Var noga med att följa instruktioner för rengöringsprodukten du använder.
 • Du kan också välja att tvätta gardinerna, antingen i tvättmaskinen eller lämna in till en kemtvätt. Tänk på att alltid följa tvättråden.

3. Möbler & hyllor

 • Ta bort alla saker från hyllor, bord och andra möbler och torka av dem. Kom ihåg att rensa bland dina prylar i första steget.
 • Behandla trä och torka av ytor med ett lämpligt rengöringsmedel.

4. Badrum

 • Var noga med att desinfektera och skrubba handfat, toaletter, duschkabiner och badkar. Var extra noga vid kanter och vrår, som bakom toaletten. Klorin Power Mousse är speciellt framtagen för badrum och lämplig att använda.
 • Tvätta alla badrumsmattor.

5. Kök

 • Rensa ut kylskåp, skåp och lådor, släng allt med passerat bäst före-datum.
 • Rengör insidan av skåp, lådor och kylskåp. Det finns speciella produkter för en del utrymmen, till exempel medel för ugnsrengöring.
 • Tvätta alla kökshanddukar, grytlappar, tabletter, dukar och liknande.
 • Byt ut alla kökssvampar och disktrasor.

Samma tips och instruktioner som gäller för ett större boende gäller även för en mindre lägenhet. Innan du är klar med städningen bör du alltid ställa dig själv tre kontrollfrågor:

 • Är mitt hem mindre rörigt?
 • Har föremål lagts undan för att sparas, förvaras, säljas och ges bort?
 • Har alla rum i mitt hem rengjorts ordentligt?

Om svaret är ja på samtliga punkter är det dags att gå ut och njuta av solen!

 

2 tankar om “Dags att vårstäda

 1. Dammsugarexperten says:

  Jag gjorde min vårstädning förra helgen. Skickade ut maken i trädgården under tiden. Kan inte ha honom springa runder där inne under tiden man röjer upp!

 2. Tvättgiganten says:

  Det låter ju strålande att alla fick vara med och hjälpa till, vare sig man vill eller inte 🙂

Comments are closed.