Tvätta sängkläder

Många gör flera vanliga misstag när de tvättar sina sängkläder. Att köra dem på för hög temperatur och att låta dem ligga kvar i tvättmaskinen är två vanliga missar du bör undvika.

Tillhör du en av dem som tvättar sängkläder på fel sätt? Här hittar du de vanligaste tvättmissarna vi gör – och hur du undviker dem. Dessutom har vi tipset som gör att du kan ställa strykjärnet på hyllan!

1. Tvätt i för höga temperaturer

Bomull krymper och det är inte alla företag som tillverkar sina lakan i modell större för att undvika detta. Det enklaste sättet att undvika att sängkläderna krymper mycket är därför hålla nere temperaturerna.

2. Tvätta lakan tillsammans med handdukar

Handdukar kan producera en hel del ludd som lätt fastnar på dina fina sängkläder. Dessutom kan handdukarna ge upphov till en hel del friktion som sliter på lakan och påslakan. Tvätta därför sängkläder och handdukar var för sig!

3. Använda för mycket tvättmedel

Dina lakan blir vanligtvis inte lika smutsiga som dina jeans eller träningskläder, och behöver därför inte lika mycket tvättmedel. Gör både plånboken och miljön en tjänst genom att dosera tvättmedlet med måtta!

4. Lämna sängkläderna i tvättmaskinen

Tillhör du dem som hatar att stryka? Undvik skrynkliga lakan genom att plocka ut dem ur tvättmaskinen så fort de är klara och skaka dem innan du stoppar dem i torktumlaren. Sprid ut dem på sängen när de fortfarande är varma och du får skrynkelfria lakan!

5. Att inte tvätta madrasskyddet

Glöm inte att även tvätta madrasskyddet regelbundet, så att det håller sig fräscht. Skyddet går dessutom att tvätta i 60 grader, en temperatur som dödar alla kvalster.