Hur ofta ska man tvätta håret?

Hur ofta ska man egentligen tvätta håret? Råden brukar ofta gå isär, men sanningen är att det beror helt på vilken hårtyp du har!

Även om det kan låta lite otrevligt är sanningen denna: Din kropp utsöndrar oljor och avfall från cellerna genom huden och håret. Inte konstigt att vi använder schampo! Men talg (oljor och avfall från celler) är viktigt eftersom det återfuktar huden och håret och bildar ett vattenavvisande lager. Om det inte vore för talg skulle huden torka ut och börja fjälla för tidigt, och nya celler skulle utsättas för väder och vind. Tyvärr leder talgproduktionen också till att hår och hårbotten blir fett.

Hur vet man om man bör tvätta håret varje dag?

Studera en slinga av ditt hår och försök svara på följande frågor: Är håret slitet? Är det torrt? Är det livlöst? Har jag ljusa slingor? Om svaret är ja behöver du inte tvätta håret varje dag. Om ditt hår däremot känns fett framåt kvällen (fastän du har tvättat det samma morgon), saknar volym eller spänst behöver det tvättas dagligen. Du bör också tänka på att använda rätt schampo och balsam för din hårtyp!

Är ditt hår fett inom ett dygn efter att du har tvättat det?

Då kan du definitivt vara en av dem som behöver tvätta håret dagligen. Men prova gärna detta trick: Applicera bara balsam i den nedre tredjedelen av håret. (Om du har fett hår bör du inte använda balsam i rötterna eftersom det tynger ner håret.) Applicera schampo i hårbotten innan du sköljer ur balsamet och skumma upp schampot. Skölj sedan noggrant. Detta gör att håret får tillbaka sin spänst och volym och rötterna får nytt liv, samtidigt som resten av håret fortfarande är glansigt.

När du inte orkar tvätta håret: Så döljer du otvättat hår!

Det finns mycket mer du kan göra än att bara borsta håret. Med hjälp av dessa tips kan du få håret att se fräscht ut upp till sex dagar efter tvätt. Faktum är att otvättat hår är lättare att styla än rent. Här är tre tips på hur du kan skjuta lite på hårtvätten:

  1. Torrschampo: Ett torrschampo är räddaren i nöden för den som har en hektisk vardag och inte hinner tvätta håret. Det ger håret volym och döljer att hårrötterna skulle behöva en tvätt och lite ny färg. Om du har mörkt hår är det bäst att välja ett färgat torrschampo så att inte hårrötterna ser ljusare ut än resten av håret. Glöm inte att kamma igenom håret noggrant innan du börjar styla det.
  2. Göm håret i en fläta: Att fläta håret i små flätor är ett bra sätt att dölja en fet hårbotten eller små lockar i hårfästet. Du avgör själv hur hårt du behöver fläta för att håret ska se välvårdat ut (ju mer lockar, desto hårdare får du fläta). För en hippie chic-look, blanda gärna flätorna med några lösa lockar.
  3. Prova en hög knut: Kombinerat med en lite mer formell klädsel och vågad ögonmakeup eller markerade läppar ger knuten en elegant look. Det låter kanske enkelt men är inte alltid helt lätt. Om du nu inte lägger ner så mycket möda på frisyren bör du kompensera detta i din övriga outfit.