Tvättmedel & Allergi

Tvättmedel & Allergi – en guide

Att använda rätt tvättmedel för känslig hy och allergi är viktigt, och här finns tips och råd för vilket tvättmedel du bör använda om du har känslig hud!

Vissa rengöringsprodukter kan trigga allergi. Tvättmedel är bara en av de produkter som ibland kan orsaka allergiska symptom och irritation på huden, och den här artikeln erbjuder tips och råd för bebisar, personer med extra känslig hud och allergiker. Du får även veta vad hypoallergen betyder, samt få tips på lämpliga tvättmedel för bebisar och personer med känslig hy.

Minska risken för allergi

Även om parfym i tvättmedel gör att tvätten doftar gott så är det inte parfymen som tvättar rent. Därför är parfymfritt tvättmedel ett utmärkt val!

  • Tvätta alltid nya kläder med ett allergivänligt tvättmedel som till exempel Washclean allergi före första användningen. Det är svårt att veta exakt vilka kemikalier som textilier har behandlats med under tillverkningen, och kläder ibland vara behandlade med ämnen för att t.ex. motverka mögel.
  • Det är lika viktigt att dosera och tvätta på rätt sätt som det är att välja rätt tvättmedel. Allergi kan uppstå om du doserat för mycket tvätt- eller sköljmedel eftersom att det då blir tvättmedelsrester kvar i tyget. Handdukar, lakan och underkläder bör tvättas i minst 60 grader för att döda bakterier. Välj en extra sköljning om du vill vara säker på att alla produkter tvättas bort. Var noggrann med doseringen!

Tvättmedel & sköljmedel

Hypoallergen är ett dermatologiskt begrepp som används för att beskriva en produkt som är till för att minska allergiska reaktioner. Hypoallergena produkter används främst av personer med väldigt känslig hy eller allergi. Tvättmedel och andra rengöringsprodukter för allergiker har tagits fram utan t.ex. parfym, för att minska och förhindra symptom som eksem. Hypoallergena produkter är ofta betecknade som allergivänlig.

Astma- och allergi går ofta hand i hand, vilket kan göra att du reagerar på tvätt- och sköljmedel. Allergi och astma bör behandlas med försiktighet – har du astma, eller är känslig för starka dofter, så kan det vara bra att använda ett allergivänligt tvättmedel och sköljmedel.

Washclean-serien inkluderar tvätt- och sköljmedel som är parfymfria. Sköljmedel och tvättmedel kan ibland komma i nära kontakt med huden, och det är därför viktigt att tänka på vilka produkter du använder. Washclean har jobbat i snart 20 år med att ta fram allergivänliga produkter för hela familjen, och det är ett bra val för hela din familj.

Allergi, tvättmedel & symptom

Allergier och parfymkänslighet blir alltmer vanligt, och det är därför bra att vidta förebyggande åtgärder när du väljer tvättprodukter. Var noga med hur du tvättar, speciellt till bebisar och barn då deras hud är extra känslig. Kläder tillverkade av naturliga material som bomull är att föredra, även för vuxna.

Under sommaren kan du också hänga kläder att torka utomhus, det är ett mer allergivänligt sätt för mjuka och fräscht doftande kläder. Skulle du ändå få eksem eller allergiska symptom så kan du kontakta din husläkare.

Att välja parfymfritt är att välja skonsamt, för hela familjen. Kom ihåg att smuts inte är farligt, följ dessa tips och se till att hela familjen har roligt!