Tvättips för en lyckad jul

Jul – släkt & vänner och massor med mat. Mat som ger fläckar men lugn, så här får du bort dom.

Ju snabbare du behandlar fettfläckar, desto bättre blir slutresultatet!

Stänk från stekpannan kan lätt orsaka fettfläckar på kläder, men lyckligtvis är det inte en omöjlighet att få bort fettet. Faktum är att ta bort fettfläckar på tyg ofta kan vara mycket enklare än att behandla andra typer av fläckar. Fett och andra oljiga ämnen bryts nämligen ofta enkelt och effektivt ned med hjälp av vanligt tvättmedel. Här får du råd och tips på hur du kan ta bort fettfläckar på kläder.

Hur får man bort fettfläckar?

Om man jämför olika typer av fläckar är det relativt enkelt att ta bort fettfläckar. Men innan du börjar fläckborttagningsprocessen är det som vanligt viktigt att noga läsa på tvättlappen så att du följer instruktioner för plagget du vill få rent. Att inte följa tvättråden kan skada ditt plagg genom att du exempelvis använder medel eller metoder som tyget inte tål. Kom ihåg att också alltid testa nya medel och metoder på en lite dold yta först för att säkerställa att ditt plagg inte tar skada av behandlingen. Till exempel en manschett eller fåll kan vara ett bra ställe att testa.

Det finns flera medel som effektivt kan ta bort fettfläckar, välj den metod du är mest bekväm med:

Ta bort fettfläckar på kläder med tvättmedel

  1. Förbehandla fettfläcken genom att applicera ett flytande miljövänligt tvättmedel, till exempel Washclean, och gnugga försiktigt.
  2. Följ tvättanvisningarna på plaggets tvättlapp och tvätta därefter plagget i den högsta temperatur som materialet tål.
  3. Se till att fläcken har försvunnit helt innan du låter plagget torka helt, det är särskilt viktigt om du planerar att torktumla plagget. Om inte fläcken är helt borta och fläcken hinner torka in efter tvätt kan den sätta sig och bli näst intill omöjlig att få bort. Om fläcken inte försvunnit helt så upprepa bara fläckborttagningsprocessen eller prova metoden nedan.

Diskmedel tar bort fettfläckar på tyg

Ibland är produkter som inte egentligen är speciellt avsedda för kläder ett bra hjälpmedel i kampen mot fläckar. Diskmedel är ett sådant exempel. Diskmedel har en god förmåga att få bort fett på disk, och visst kan diskmedel även lösa en svår fettfläck på kläder. Diskmedel kan vara speciellt effektivt just till exempel när du fått fettfläckar i samband med matlagning, från exempelvis matolja eller smör.

Så här gör du för att ta bort fettfläckar på kläder med hjälp av diskmedel:

  1. Lägg plagget på en plan yta och täck fläcken med en utspädd lösning av diskmedel och vatten, använd till exempel som YES diskmedel som är fritt från färgämnen.
  2. Massera försiktigt in diskmedlet i tyget med hjälp av fingrarna. Eftersom de flesta diskmedel absorberar fett snabbt kommer du nästan omedelbart att se hur fläcken börjar lösas upp.
  3. Skölj ur diskmedlet med vanligt vatten och tvätta därefter plagget som vanligt.