En guide till renare disk

Att diska och rengöra porslin och glas på bästa sätt är enkelt med rätt metoder. Läs vidare för att ta del av en enkel guide för hur du bäst diskar.

Vårt bästa tips

Använd ett bra diskmedel som enkelt löser upp fettfläckar och som samtidigt är varsamt mot dina husgeråd och dina händer. Använder du diskmaskin rekommenderar vi Washclean Maskindisktabletter för bästa resultat. Tänk på att alltid läsa noga på förpackningen så att du använder produkten rätt.

Att rengöra porslin eller att diska vinglas så de blir helt fria från fläckar kan vara knepigt när du handdiskar. Har du diskmaskin är det naturligtvis enklare, men med riktigt ömtåliga föremål kan det ändå vara säkrast att diska för hand så att de inte går sönder. Här följer några tips på hur du får dina husgeråd att bli skinande rena.

Det kan alltid vara bra att gå igenom de diskmedel du redan har hemma innan du eventuellt kompletterar med nya.

Använd rätt diskmedel

Ditt val av diskmedel är avgörande för hur bra resultatet blir. Att få bort tuffa, intorkade fläckar från en stekpanna, att rengöra plåtar eller att diska vinglas kräver ett diskmedel som är bra på att lösa upp fettfläckar. Samtidigt är det viktigt att det är skonsamt mot huden och inte gör dina händer torra efteråt. Ett tips är att använda diskhandskar.

Så får du disken att bli skinande ren igen

  • De flesta husgeråd tål att diskas i maskin, och det blir generellt sett renare jämfört med handdisk. Använd ett bra diskmedel som är fungerar på de flesta typer av fläckar, som till exempel Washclean Maskindisktabletter. Har du ingen diskmaskin – eller om det är tunna, ömtåliga föremål som ska rengöras – följer här några användbara råd för handdisk:

 

  • Använd varmt vatten. Det ska inte vara kokande så att du bränner dig men definitivt varmare än ljummet. Hett vatten löser upp fettfläckar mycket effektivare än kallt eller ljummet, dessutom dödar det varma vattnet bakterier. Det är särskilt viktigt att diska varmt om du tillagat rått kött, kyckling eller rå fisk.

 

  • Bakpulver är suveränt för att få bort särskilt svåra fläckar. Använd tillsammans med lite vatten och låt det verka i ca 30 minuter. Sedan blir det mycket enklare när du till exempel ska rengöra plåtar eller ugnsformar.

 

  • När du ska diska vinglas, vaser eller liknande finns det alltid en risk att diskmedlet du använder lämnar synliga spår efter sig. För att undvika problemet bör du säkerställa att allt diskmedel försvunnit när du diskat klart. Det gör du genom att skölja glasen i lite vinäger innan du därefter diskar ur dem igen med vanligt vatten.

 

  • Om du har koppar med beläggningar från kaffe eller te på insidan och runt kanterna kan du använda en citron för att stryka på fläckarna. Diska sedan som vanligt. Bikarbonat blandat med lite vatten fungerar också bra att rengöra koppar med.

 

  • Kom ihåg att rengöra din diskmaskin regelbundet – en ren diskmaskin ger ren disk och håller reparatören borta.

 

  • Tvätta eller byt ut dina disktrasor eller diskborstar regelbundet för att de ska hålla sig hygieniska.

Läs mer om Tvättgigantens olika diskmedel