Tvätta vitt – så lyckas du

Att få bort fläckar på vita kläder behöver inte vara svårt! Här är en enkel steg-för-steg guide till att bleka vittvätt och få bort fläckar på vita kläder.

Vårt bästa tips

Plagg som mestadels är vita men som har detaljer i andra färger kan vara lite knepigare att tvätta. Kontrollera alltid tvättlappen på den typen av plagg för att försäkra dig om att du tvättar dem på bästa sätt.

Vita kläder tappar lätt den härliga och fina lystern de har när de är precis nyköpta. Dels efter ett antal tvättar men också för att vita kläder enklare drar på sig synliga fläckar och missfärgningar. Ett bra sätt att hålla sin vittvätt fin är att använda ett bra vittvättmedel, t.ex. Washclean White. En del fläckar kan dock verka omöjliga att bli av med, trots att du provat alla möjliga metoder för fläckborttagning. Men ge inte upp! En stor fördel är att du enkelt kan bleka eller färga kläder vita igen.

Så här blir du en fena på att tvätta vitt

  1. Börja med att sortera ljus och mörk samt färgad tvätt i två olika högar. Vita kläder håller sig nämligen inte vita särskilt länge om du inte tvättar dem separat. Särskilt nya och otvättade kläder i mörka och färgade tyger är förödande för din vittvätt. Var noga med sorteringen, letar sig ett enda mörkt eller färgat plagg in i vittvätten så kan det göra stor skillnad. Se också efter om något vitt plagg har fläckar från lera eller gyttja, då kan det vara en bra idé att tvätta det separat. Just lerfläckar kan annars lätt färga av sig på andra ljusa plagg.
  1. Sortera efter material. När du sorterat tvätten efter färg är det dags att sortera de vita plaggen efter materialtyp. En enkel tumregel är att tvätta lakan och handdukar separerade från bomulls- och linnematerial. De olika kvaliteterna kräver olika vattentemperaturer och särskilt linne bör dessutom inte torktumlas så som lakan och handdukar. Kontrollera alltid tvättråden för att se vilka temperaturer som rekommenderas.

Så tar du bort fläckar på vita kläder

Det kan vara besvärligt att få bort fläckar på vita kläder och ingen metod kan garantera att de försvinner till hundra procent. Hur väl fläckborttagningen lyckas beror på kvaliteten på plagget och på vilken typ av fläck det är. Dessutom spelar det stor roll hur snabb du är med att påbörja behandlingen. En intorkad fläck kräver mer arbete, så ett snabbt agerande ger ett mycket bättre resultat! Gör så här:

  1. Är det vätska du spillt använder du en torr trasa för att suga upp den. Börja utifrån och dutta därefter med trasan på insidan av plagget.
  2. Använd ett bra tvättmedel och häll direkt på fläcken, i det här fallet rekommenderas Washclean White. Ta sedan en ljus trasa och dutta försiktigt för att jobba in tvättmedlet i fläcken.
  3. Blötlägg sedan plagget i kallt vatten i ca 15 minuter.
  4. Tvätta därefter i maskinen med och följ doseringen. Var noggrann med att följa plaggets tvättråd och instruktionerna för tvättmedlet.

Så här gör du med särskilt svåra fläckar

Om blötläggningen i kallt vatten inte fungerar kan du prova med varmt vatten istället och sedan köra plagget i tvättmaskinen. Du kan också prova någon av de här metoderna, avsluta alltid med att tvätta plagget i maskinen:

  • Häll bakpulver på fläcken. Jobba in pulvret med en fuktig ljus trasa.
  • Blöt fläcken med vinäger och låt verka några minuter innan du tvättar i maskinen.
  • Använd blekmedel för att bleka vittvätt som fått fläckar. Ta en bomullstuss och dutta blekmedlet på fläcken. Vittvätten blir inte nödvändigtvis av med fläcken helt, men den syns mindre. Läs noga på förpackningens instruktioner innan du använder blekmedlet.