Hur tvättar man ull och ylleplagg på rätt sätt?

Letar du efter tvättråd för ull och för att tvätta ylle? Läs mer och lär dig hur man gör!

Tvättråd i korthet:

  1. Börja alltid med att kontrollera plaggets tvättråd. Ull, speciellt finare ylleblandningar, måste ibland kemtvättas.
  2. Använd ett skonsamt program på tvättmaskinen, undvik generellt att tvätta varmare än 30 grader.
  3. Torka alltid ylle liggandes på en plan yta för att förhindra att fibrerna töjs ut.

Ett bra tips att ha i åtanke är att du alltid ska tvätta ullkläder så skonsam som möjligt!

Skötselråd

Kontrollera skötselråden. Osäker på om du ska tvätta ull, tvättråden kommer att indikera hur och om du ska tvätta. Vissa ullblandningar bör inte tvättas och om så är fallet kommer tvättråden att indikera detta. Oroa dig inte om du inte kan tvätta plagget. Genom punktrengöring och vädring så kan du hålla dina kläder fräscha utan att behöva blötlägga dem eller använda stora mängder tvättmedel.

Fläckar

Ta bort fläckar från ull genom punktrengöring. Att punktrengöra plagget är ganska enkelt, så länge du gör det varsamt. Blanda en droppe flytande tvättmedel, till exempel Washclean flytande kulörtvätt, i kallt vatten för att späda ut det. Applicera sedan blandningen sparsamt på fläcken och försök hålla resten av plagget så torrt som möjligt. Massera in blandningen på fläcken utan att skrubba eller gnugga. Låt fläcken torka naturligt i ett välventilerat utrymme för att låta fibrerna andas. Detta är en av de mest effektiva metoderna för att ta bort fläckar från ull.

Blötläggning

Blötlägg i kallt vatten. Det kan gå bra att maskintvätta ull, tvättråden kommer att indikera om det är möjligt. Du kan då med fördel också blötlägga plagget i kallt vatten innan du maskintvättar det. Blötlägga plagget i ungefär en timme eller tills du är säker på fibrerna har absorberat vattnet. Blötläggning i kallt vatten kan hjälpa till att förhindra att yllet krymper i tvättmaskinen.

Ull är känsligt

Använd ett milt tvättmedel. Ullfibrer är mycket känsliga och kan lätt skadas genom användning av starka kemikalier som finns i vissa tvättmedel. För bästa resultat bör du använda ett milt rengöringsmedel – helst ett som inte har ”industriell styrka”, eller innehåller blekmedel och starka dofter. Ju mer naturligt och skonsamt tvättmedlet är desto bättre.

Dosera rätt

Följ tvättråden. Vet du hur mycket tvättmedel du ska använda? Det är ofta frestande att använda mer än den rekommenderade mängden, men det kan göra att kläderna känns stela och grova. När det gäller ull kan för mycket tvättmedel dessutom lämna rester i fibrerna vilket kan skada ditt plagg.

Använd tvättboll

Använd en tvättmedelsboll. Om du föredrar att lägga tvättmedlet direkt i trumman på tvättmaskinen, istället för tvättmedelsfacket, se till att använder en maskinsäker tvättmedelsboll. Orsaken är att du aldrig ska använda outspätt tvättmedel direkt på ett ullplagg. En tvättboll håller tvättmedlet borta från kläderna till dess maskinen fyllts med vatten och därefter späder ut tvättmedlet och distribuerar det jämnt i hela tvätten.

Rätt temperatur

Tvätta i ett kallt tvättprogram. Höga temperaturer är den främsta orsaken till att ull krymper. Om du tvättar en ulltröja i vuxenstorlek på 40 grader kommer du sannolikt att hitta samma tröja i en barnstorlek när du tömmer maskinen. Välj en cykel som inte är varmare än 30 grader. Och om dina kläder bara är lätt smutsiga kan du med fördel tvätta ännu kallare.

Plantorka

Plantorka i rumstemperatur. Om du hänger våt ull på ett klädstreck kommer plagget att töjas ut. För att undvika att töja ut ull, torka plagget på en plan yta genom att lägga det på handdukar. När plagget fortfarande är lätt fuktigt använder du händerna för att forma det så att det torkar i rätt form.

Det var väl inte så svårt?

Följ råden så kommer dina ylleplagg att hålla sig fräscha tvätt efter tvätt.

Lycka till!