Tvättsymboler
Fyll maskinen

I möjligaste mån bör man alltid tvätta fyllda tvättmaskiner. Då sparar man på såväl el och vatten som på tvättmedel. Men man ska dock vara uppmärksam på att inte lägga in för mycket tvätt. En överfylld tvättmaskin kan medföra försämrad tvätteffekt.

Dessutom riskerar man få fläckar av tvättmedel som inte hinner lösa sig i den överfyllda maskinen. Dessa fläckar är speciellt irriterande om man har känslig och/eller allergisk hud.

Vattenhårdhet

Vattens hårdhet är viktigt att tänka på när du tvättar och bestäms av hur mycket kalcium- och magnesiumsjoner det innehåller. Vatten klassas som mjukt, medelhårt och hårt.

Mjukt vatten kräver inte lika mycket tvättmedel som hårt vatten. Tabellen nedan visar den genomsnittliga vattenhårdheten i ett antal kommuner. Ungefär 80 % av hushållen i Sverige har mjukt vatten. Kontakta vattenverket på din ort om du vill veta mer.

Mjukt vatten: 0-6dH

Medelhårt vatten: 7-13dH

Hårt vatten: 14-20dH

Alingsås4Arvika1
Avesta5-7Boden1
Bollnäs3Borlänge8
Eksjö4Enköping15
Eskilstuna5Eslöv4
Fagersta2Falköping3
Falkenberg6Falun1
Filipsstad2Gällivare1
Gävle7Göteborg3
Halmstad4Haparanda1
Hedemora9Helsingborg5-6
Hudiksvall4Hultsfred2
Hurva17Härnösand2
Hässleholm7Jönköping3
Kalmar5Kalix1
Karlshamn4Karlskrona3
Karlstad2Katrineholm4
Kiruna2Kramfors2
Kristianstad13Köping4
Landskrona4Lidköping3
Linköping3Ljungby4
Ludvika5Luleå5
Lund4Lycksele3
Malmö7Mariestad3
Mora4Norrköping4
Norrtälje6-9Nybro3
Nyköping7Nässjö2
Piteå1Sala4
Sandviken4Simrishamn10-15
Skara3Skellefteå2
Skövde3Stockholm5-6
Sundsvall4Söderhamn7
Tranås4Trelleborg8
Umeå2Uppsala14-17
Varberg6Vetlanda4
Vimmerby7Visby14
Värnamo8Västervik2
Västerås6Växjö3
Ystad8Åmål2
Ängelholm6-7Örebro4
Öregrund17Örnsköldsvik1
Östersund2Östhammar9
När tvätten är klar

När tvättprogrammet är klart, plocka ut och torka kläderna så snart som möjligt. Annars finns risk för att de får en instängd lukt och kan även, om man har otur, börja mögla.

När tvättmaskinen är tömd, lämna luckan öppen så att maskinen får torka invändigt. Se också till att doseringsfacket står lite på glänt. Om du lägger tvättmedel i ett doseringsfack som inte är torrt kan det fastna och det blir kvar rester i facket.

Fläckborttagning

Om Du har fått en ny fläck på någon textil är det viktigt att snarast möjligt försöka ta bort den. Detta ökar chansen att fläcken ska försvinna. Det är också viktigt att tänka på att man inte ska gnugga på en fläck. Då riskerar man att fläcken fäster i textilen ännu mer. För att få bästa möjliga resultat vid fläckborttagning, förbehandla fläckarna med något fläckborttagningsmedel.

Var försiktig vid användning av fläckborttagare!
Testa först produkten t.ex. på insidan av en fåll eller dylikt.

Tvätta bomull

Bomull går att köra i 60 grader men oftast räcker lägre temperatur. Det går också att torktumla eller hänga. Skjortor eller blusar är enklast att hänga på galge för att de ska få rätt form och underlätta strykning. Om plagget är vitt går det att köra vid högre temperatur med blekande tvättmedel.

Syntetmaterial

Det går bra att tvätta syntetmaterial i 60 grader. Det tål dock inte hög temperatur i torktumlaren och bör hängas. Ska du tvätta täcken, som ofta är av syntet, krävs speciell teknik.

Täcken innehåller dun som inte får förlora sin form och spänst. Stoppa i ett par tennisbollar i torktumlaren så fluffas täcket till. Samma teknik går att använda vid täckjackor.

Tvätta jeans

Jeanstyg har en tendens att färga av sig. Framförallt de första gångerna plagget tvättas. Därför bör jeans tvättas separat och inte tillsammans med andra tyger. Temperaturen bör vara låg och för att behålla färgen är det en god idé att vända plaggen ut- och in. Torktumling fungerar men för att behålla formen bör jeans hängtorka.

Gör ren tvättmaskinen

Luktar dina nytvättade kläder unket och surt eller luktar din tvättmaskin illa? Det beror oftast på att det finns smuts, beläggningar och skräp som fastnat på ställen som är svåra att rengöra, t.ex. utsidan av trumman, slangar, rör och värmeelement.

Med tvättmaskinsrengöring rengör du tvättmaskinen från insidan. Den skyddar och underhåller gummi- och metalldelar samt ger en energieffektiv tvättmaskin som tvättar renare och fräschare. Dessutom förlängs livslängden på din tvättmaskin!

Sängkläder

Sängkläder, underkläder och handdukar är bäst att tvätta i 60 grader för att bakterier och kvalster ska försvinna.

Torkskåp eller tumlare

Torkskåp drar dubbelt så mycket el som en tumlare. Men tumlare sliter mer på kläderna. Bäst, billigast och skonsammast är att låta kläderna självtorka.

Sortera tvätten

Sortera alltid tvätten i fyra olika grupper: vittvätt, ljusa färger, färger samt ömtåliga material som ylle och silke.

Hur mycket tvättmedel går det åt?

Det är tre huvudfaktorer som styr hur mycket tvättmedel som går åt:

  • Hur mycket tvätt det är i maskinen.
  • Hur smutsiga dina plagg är.
  • Hur hårt vattnet är där du bor. Kolla vattenhårdheten där du bor.