Maskindisk eller handdisk: Vilken metod förbrukar mest vatten?

Fakta om diskmaskin

Visste du att en ny studie visar att du förbrukar mer energi när du diskar för hand än när du låter diskmaskinen sköta jobbet åt dig? Diskmaskinen använder el för att värma upp vattnet som sedan pumpas runt i den. Ju mindre vatten du använder, desto mindre el krävs för att värma upp det.

Jämfört med handdisk används en mindre mängd vatten i en diskmaskin. Du använder upp till fyra gånger mer vatten när du diskar för hand än när du kör ett vanligt diskmaskinsprogram. Diskmaskinen värmer också upp vattnet mer effektivt vilket resulterar i mindre värmeförlust än när vattnet värms upp i varmvattenberedaren och sedan transporteras till vattenkranen. Dessutom är diskmaskinen isolerad för att undvika värmeförlust. Desto större anledning för dig att använda diskmaskinen istället!

Fakta om handdisk:

  • Vattenförbrukning – 140 l
  • Energiförbrukning – 3,5 kWh
  • Tidsåtgång – 71 min

Fakta om maskindisk (på tre nivåer):

  • Vattenförbrukning – Snabbprogram: 13 l/normal: 18 l/intensiv: 27 l
  • Energiförbrukning – Snabbprogram: 0,9 kWh/normal: 1,6 kWh/intensiv: 2,0 kWh /
  • Tidsåtgång: Snabbprogram: 39 min/normal 131 min/intensiv 112 min

Så inte nog med att diskmaskinen sparar både tid och arbete, den sparar dessutom även vatten och energi. Desto större anledning att aldrig mer diska för hand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *