Få bort kattkiss – så gör du

Att få bort lukt från kattkiss behöver inte vara svårt! Med de här enkla stegen kan du snart bli av med lukten av kattkiss!

Katter kan vara underbara, men ibland gör de inte riktigt som matte eller husse vill och kissar där de inte ska. Men att ta bort kattkiss eller kattkiss-lukt behöver inte vara svårt, läs vidare för att ta reda på hur du gör!

Vårt bästa tips

Använd ett rengöringsmedel för att få bort kattkiss-lukten på golv eller andra ytor, till exempel Ajax Allrengöring. För att ta bort kattkiss-lukten från kläder så kan du använda ett väldoftande sköljmedel, t.ex. Washclean Sköljmedel när du tvättar plaggen i tvättmaskinen.

Kattkiss-lukt är nästintill outhärdlig för många, även kattälskare. När olyckan varit framme gäller det därför att få bort kattkisset så snabbt som möjligt. Men hur får man egentligen bort lukt från kattkiss? Jo, så här:

Så får du bort lukt av kattkiss från kläder och textilier:

  1. Torka upp överflödigt urin med en ren trasa.
  2. Om det exempelvis är ett plagg eller en kudde som du kan tvätta i maskinen, häll ca en halv deciliter ättika på plagget eller tyget.
  3. Tvätta därefter plagget eller tyget enligt instruktionerna på tvättlappen. Använd ett sköljmedel som effektivt klarar av att ta bort obehagliga dofter som kattkiss, till exempel Washclean sköljmedel.
  4. Om du behöver behandla t.ex. en matta eller en bäddmadrass som blivit nerkissad och som inte går att tvätta i maskinen finns det andra knep att ta till: Spreja en blandning av en tredjedel ättika och två tredjedelar vatten på fläcken. Du kan också använda en produkt från djuraffären speciellt anpassad för att ta bort kattkiss och lukt på textilier, kontakta din närmaste djuraffär för mer information.
  5. Låt blandningen torka in några minuter och upprepa därefter två till tre gånger så försvinner kattkiss-lukten.
  6. Om du använt ättika försvinner den starka ättiksdoften med tiden, men fram till dess gör den katten mindre benägen att kissa på samma plats igen.

Ytterligare ett tips för att få bort kattkiss:

För att förebygga att din katt kissar någon annanstans än i kattlådan kan du blanda lite bakpulver i kattsanden. Bakpulver neutraliserar kattkiss-lukt och gör att katterna inte riskerar att klassa kattlådan som otjänlig och bestämma sig för att kissa där du i efterhand tvingas lägga mycket tid på att försöka få bort kattkisset. Bakpulvret är helt ofarligt för katterna.