Rätt dosering

Varför är det så viktigt att dosera tvättmedel rätt – och hur gör man?

Varför är det så viktigt och hur vet man om man gör rätt? Nu får du reda på vad som gäller!

Varför är det så viktigt att dosera rätt?

För mycket tvättmedel är skadligt för miljön eftersom största delen av tvättmedlet sköljs ut i naturen tillsammans med sköljvattnet. Det är också oekonomiskt att använda för mycket tvättmedel då det varken gör något bra för dina kläder eller din plånbok – tvärtom får du köpa mer tvättmedel än du behöver. Och till sist, för mycket tvättmedel kan förstöra dina kläder och irritera huden då tvättmedelsrester blir kvar i kläderna och i maskinen. Dessutom blir du exponerad för mer kemikalier än nödvändigt.

Men samtidigt kan för lite tvättmedel bidra till att förkorta livslängden på din tvättmaskin då den snabbt kan kalka igen. Det går också ut över dina kläder som inte blir tillräckligt rena när du tvättar.

Vad innehåller tvättmedel?

Tvättmedel består av en rad olika ämnen som alla har olika funktioner. Kombinationen av dessa ämnen är viktiga för både tvättmaskinen och tvättresultatet. Låt oss titta på det lite närmare:

För det första innehåller de flesta tvättmedel tvål , som gör att smutsen lossnar från kläderna och stannar i vattnet utan att fastna på kläderna igen. Det är också oftast ett avhärdningsmedel i tvättmedlet som gör vattnet mjukare och hjälper tvättmedlet med fläckarna. Det tillsätts också olika enzymer som bekämpar olika typer av fläckar. De sista (och minsta) delarna av tvättmedlet, utgörs av skumdämpare och eventuellt parfym. En del tvättmedel innehåller också blekmedel.

Den perfekta doseringen

I verkligheten är det en ganska komplicerad uträkning att komma fram till den optimala doseringen, eftersom det beror på flera olika faktorer:

  • Vilka textilier tvättar du
  • Hur smutsig är tvätten
  • Hur stor mängd tvätt är det
  • Maskinens storlek
  • Vattnets hårdhet

Krångligt eller hur? Därför väljer de flesta av oss att dosera lite på måfå och ögonmått. Men det är inte en särskilt bra ide…

… Så hur gör man?

Vårt bästa tips är att följa doseringsanvisningarna på tvättmedlets förpackning. Det är det lättaste och snabbaste sättet att dosera på. Använd ett mått där du vet doseringen att stämmer.

Lycka till!