Rödvinsfläckar

Ta bort rödvinsfläckar – så här gör du

Vårt bästa tips

Agera snabbt och använd ett fläckborttagningsmedel som löser upp och tar bort rödvinet och som samtidigt är skonsamt mot dina kläder, till exempel Fläckbort 1. Låt fläckborttagningsmedlet verka i ca 5 minuter och tvätta därefter plagget i maskin. Testa alltid ett fläckborttagningsmedel på en dold del av plagget först, och tänk på att alltid  följa plaggets tvättråd.

Agera snabbt

Att ta bort rödvinsfläckar är ingen omöjlighet, i synnerhet inte om du agerar snabbt. Om du fått rödvinsfläckar på en duk eller på ett plagg och fläcken hinner torka in kan den vara svårare att få bort. Det kan vara tråkigt att för en stund till exempel springa ifrån pågående festligheter men om det kan rädda ett favoritplagg kan det väl vara värt det?

Så får man bort rödvinsfläckar:

  1. Torka fläcken så gott det går med en ren servett eller trasa.
  2. Använd ett fläckborttagningsmedel för att lösa upp fläcken. Spraya direkt på fläcken och låt verka några minuter.
  3. Tvätta plagget i tvättmaskin, glöm inte att alltid följa plaggets vanliga tvättråd.

Alternativa metoder för att ta bort rödvinsfläckar:

Har du inte ett fläckborttagningsmedel till hands? Då kanske någon av dessa metoder är något för dig:

  • Så fort du spillt rödvin, strö rikligt med salt på fläcken för att suga upp vätskan.
  • Dutta samtidigt försiktigt med en torr trasa för att samla upp vätskan från duken eller plagget. Om fläcken torkat in, använd en fuktig trasa och fortsätt dutta eller gnugga på fläcken.
  • En färsk rödvinsfläck kan ibland lösas upp med hjälp av vitt vin. Det vita vinet tunnar ut det röda färgpigmentet och gör att fläcken går att torka bort. Häll på lite vitt vin och torka därefter med en ren trasa. Upprepa processen till det att fläcken är borta.

Avsluta alltid med att tvätta duken eller plagget i tvättmaskinen med ett bra tvättmedel, och tänk på att också alltid följa tvättråden.

Fler tips för att ta bort rödvinsfläckar:

  • Agera snabbt! Även om också gamla rödvinsfläckar går att ta bort är det betydligt enklare medan de fortfarande är färska.
  • Om du torkar upp fläcken med en servett eller trasa: torka inåt fläcken så att du inte riskerar att smeta ut den.
  • Testa fläckborttagningsmedlet eller någon av de alternativa metoderna på en mindre yta av plagget eller duken först. En del plagg och dukar är inte färgäkta och kan ta skada vid olika behandlingar.